Naast coach ook
trainingsacteur

Wil je als trainer deelnemers met een theoretisch model laten oefenen? Wil je deelnemers met lastige gesprekken binnen werksituaties leren omgaan? Wil je als trainer laten zien hoe iemand over komt op een ander?

Trainingsacteur

Met natuurlijk spel mensen, gedrag en emoties spelen.

We hebben allemaal bepaalde ‘geitenpaadjes’ in ons hoofd. Automatische routes die we lopen, omdat we dat zo ooit aangeleerd hebben gekregen en/of het altijd zo gedaan hebben. Dit kan heel effectief zijn, maar er kan een situatie ontstaan waarin jouw gedrag niet meer werkt. Je krijgt bijvoorbeeld te maken iemand die anders reageert dan je gewend bent of er wordt ander gedrag vanuit je functie verwacht. In een training leer je dan de theorie ten aanzien van bijv. ‘omgaan met weerstand’.  Om deze theorie je echt eigen te maken is het heel leerzaam om dit te oefenen. Te ervaren wat voor effect jouw gedrag oproept. Uitproberen, fouten maken, daarom lachen, opnieuw proberen, net zo lang totdat je tevreden bent en een nieuw ‘geitenpaadje’  kan maken. 

Tracteur
Naast coach en trainingsacteur treed ik ook geregeld op als co-trainer om een deel van de groep te begeleiden in hun leerproces. Subgroepjes oefenen samen hun leervraag. Ik begeleid het proces.  Wanneer ik zelf een rol speel, heb ik twee petten op, die van trainer en trainingsacteur. Ik noem dat ook wel ‘tracteur’.  

Doelen

Technieken die ik kan toepassen tijdens de sessie

Werkwijze

Feedback en succes oogsten

Feedback is een belangrijk onderdeel van de training. Ik ben een voorstander van 1 of 2 tips om vervolgens daarmee opnieuw te oefenen. Zo trainen met echt nieuw gedrag en kunnen we succes oogsten!  Ik geef feedback op 3 verschillende manieren:

Feedback in de rol
Ik laat direct ín de oefening of het rollenspel duidelijk zien wat het effect is van jouw gedrag op mij. Zo kan je tijdens het spel direct ‘bijsturen’.  

Feedback uit de rol
Ik vertel je ná de oefening of het rollenspel wat het effect was van jouw gedrag op mij in die rol. Wat deed je effectief en wat niet?

Tips effectiever gedrag
Tips om jouw gedrag effectiever te maken. Deze tips zijn gebaseerd op mijn ervaring als trainingsacteur.  

Samenwerking met de trainer

Feedback en een goede samenwerking met de trainers

Als trainingsacteur werk ik nauw samen met de trainer. Ik vind het plezierig om in een voorgesprek onze verwachtingen en wensen goed op elkaar af te stemmen. Ik ben graag op de hoogte van de context van de training, het bedrijf waarvoor we aan de slag gaan en de leerdoelen. Zo kunnen we elkaar tijdens de training goed begrijpen en aanvullen. Zo nodig vraag ik ter plekke door op de probleemsituatie en de rol, zodat ik deze zo effectief mogelijk kan invullen. 

Levend leermiddel
Tijdens het de oefeningen en het rollenspel houd ik de leerpunten van de deelnemers goed in het oog (helicopterview)  en stem mijn spel daarop af. Dit zorgt ervoor dat ik gericht feedback kan geven; zowel de sterke punten als de ontwikkelpunten. Ik zie mijzelf dan ook als het ‘levend leermiddel’. Ik sta ten dienste van hetgeen de deelnemer wil leren en probeer een zo veilig mogelijke setting te creëren. Ik krijg vaak terug dat ik heel benaderbaar ben waardoor de drempel om te oefenen laag ligt. Het experimenteren met nieuw gedrag is daardoor een leerzame ervaring geweest.

Algemene voorwaarden:

Vanaf 1 januari 2022 is mijn standaard tarief 275 euro.  Dit is gebaseerd op een dagdeel van 4 uur inclusief een telefonische voorbespreking, voorbereiding en evt. onkosten. Excl. gebruikelijke reis-en parkeerkosten.  Vanwege mijn inschrijving bij het CRKBO als Docent, hanteer ik voor onderwijsactiviteiten geen btw.

Kosteloos annuleren is voor de opdrachtgever mogelijk tot 4 weken voor aanvang van de opdracht.  Bij annulering tussen 2 en 4 weken voor de afgesproken opdracht wordt 50% van de kosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen 2 weken worden 100% van de kosten in rekening gebracht.

Voor online samenwerken hanteer ik dezelfde tarieven.  Soms is 4 uur achter elkaar echter te vermoeiend online. Wanneer er dan gekozen wordt voor een half dagdeel oefenen reken ik 150 euro inclusief voorbereiding.

In geval van ziekte of overmacht zorg ik voor een ingewerkte vervanger.

Testimonials

Ervaringen van mijn klanten

Ervaringen

Opdrachtgevers
en samenwerkingen