Wist je dat honden niet alleen heel gezellige dieren zijn, maar ook dat ze je ontzettend goed kunnen helpen in je persoonlijke ontwikkeling? Door middel van een coachsessie met een hond achterhaal je heel snel bepaald gedrag van jezelf waar je vervolgens gericht aan kunt werken. In deze blog vertel ik je hoe dat werkt aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.
Je hoeft geen verstand te hebben van honden.
Wil jij ook niet oeverloos praten over waar je tegenaan loopt? Dat hoeft ook niet. In een coachsessie met een hond hoef je niet zelf een hond te hebben. Je kunt heel goed terecht bij coaches die werken met honden. Zelf doe ik dat ook met mijn hond ‘Beer’, waarbij ik mensen help met het oplossen van bepaalde issues. We doen heel simpele opdrachten. Hieronder licht ik een sessie toe van Annemarie (naam is gefingeerd).
Annemarie botst met collega’s.
Annemarie kwam naar mij toe om te onderzoeken waarom zij geregeld botste met collega’s. Omdat Annemarie de neiging had veel te praten en te analyseren gaf ik haar een opdracht om samen met mijn hond, Beer, wat te dóen. De bedoeling was om met Beer te zigzaggen tussen wat pionnen door en te springen over een hindernis.
Ik gaf de riem aan haar over en Annemarie zette flink de pas erin en trok Beer een stukje achter zich aan. Hij was even overrompeld, maar liep vervolgens mee. Dat duurde niet lang. Hij stond plotseling aan de grond genageld en was niet van plan om nog een stap te zetten. Annemarie begon enthousiast te praten tegen Beer en zo nu en dan te trekken aan de riem. Toen ging Beer ging er bij liggen en leek te denken: toedeloe, ga zelf maar. “Ja, zei Annemarie, nu ben ik er klaar mee.“ Toen ik doorvroeg hoe ze zich voelde, gaf ze aan “behoorlijk gefrustreerd” te zijn.
Ik vroeg of Annemarie een parallel kon trekken met hetgeen er gebeurt op haar werk.
“Ja, zeker, ik heb een doel voor ogen en dat wil ik in korte tijd ‘samen’ bereiken. Maar ik ga vaak te snel en mensen haken af of hebben allerlei bezwaren. Dan raak ik zo geïrriteerd, dat ik weer tegen hen in ga. Of ik trek mijn eigen plan… Ongelooflijk dat dit hier ook gebeurt met jouw hond. ”
Patronen in een mum van tijd op tafel.
Dat is het mooie van werken met honden. In korte tijd worden de patronen en een pijnpunt helder. En wat zo gaaf is, je kan ter plekke wat anders doen met een ander effect.
Ik vraag of zij wil weten wat ik gezien heb. Dat wil ze graag en ik geef aan dat ik zag dat zij, zonder eerst contact te hebben gemaakt met Beer, toch ‘samen’ háár doel wilde bereiken. Dat herkent ze.
Ik vroeg haar wat zou hij willen? Hoe zou hij zich voelen in de samenwerking met Annemarie?
Annemarie: “Hij had er helemaal geen zin in; hij vond het niet bepaald leuk. Ik dacht: huppekee, we gaan, maar ja, waarom zou hij zomaar met mij meelopen?” Ik geef haar de tip om rustig contact te maken met Beer en samen even in een soort ‘bubbel’ te komen zónder dat je je bekommert over het doel wat je wil halen.
“En zodra je het gevoel hebt dat je écht contact hebt met hem, zet je gedoseerd jouw enthousiasme in en motiveer je hem en vólg je zijn tempo in plaats van aan de riem trekken.”
Annemarie zucht eens diep en gaat naast Beer zitten op de grond. Ze aait hem wat en praat tegen hem. Beer draait op zijn rug en laat hem lekker op zijn buik kriebelen. Annemarie moet hard lachen en zegt dat het wel even kan duren voordat zij haar doel heeft behaald. Na nog geen minuut staat Beer op en kijkt haar vragend aan. Annemarie staat ook op en zegt: “ ga je mee? Samen lopen ze de slalom om de pionnen. Annemarie houdt contact door zich op hem te richten en te motiveren met haar stem. Daarnaast houdt ze het doel voor ogen. Zonder problemen haalden ze samen de eindstreep.
Laat je doel los om en focus je op het contact
Opgelucht en ook verrast was Annemarie dat het uiteindelijk zo makkelijk ging om samen het te doel bereiken. En wat heb je nu anders gedaan vroeg ik? “Ik heb even mijn doel los gelaten en me gefocust op het contact en even lekker samen gezeten en geaaid. En toen ik dacht dat hij zover was, toen hij ging staan, heb ik hem gemotiveerd met mijn stem. Het was ook veel leuker zo.” We bespreken vervolgens samen hoe Annemarie dit gaat toepassen in haar werk.
Zo zie je hoe je ook met honden al heel snel resultaat kunt hebben en kunt ontwikkelen.